Schrijft over geschiedenis en religie
 

Geld verdienen met erfgoed

Dit is naar verhouding een van de duurste boeken die ik ooit heb gekocht. Bijna dertig euro heb ik moeten neertellen voor deze brochure van nog geen tachtig pagina’s. De titel is ‘Geld verdienen met erfgoed’ en dus zal de cynicus opmerken dat dit vooral voor de auteur, Jos Cuijpers, geldt.

Mocht hij er geld aan verdienen dan zij hem dat van harte gegund. Hij heeft namelijk een uitstekend boek geschreven waarin hij zijn jarenlange ervaring met architectuur en stedenbouw in relatie tot erfgoed en erfgoedtoerisme weergeeft. Zo’n glashelder boek hoeft niet dik te zijn om van grote waarde te zijn.

Voor historici zijn twee pagina’s van bijzonder belang. Het gaat over historische analyses van steden en het erfgoed in die steden. Vaak zijn daar al dikke boeken over geschreven, maar zelfs de meest historisch geïnteresseerde toerist gaat die tijdens zijn bezoek aan de stad niet lezen.

Die onderzoeken moeten doorgeploegd en vertaald worden om in toeristische termen verstaanbaar te zijn en uitgangspunt te zijn voor toeristische erfgoedplanning, aldus Cuijpers. Vertel over concrete en herkenbare zaken, doe het spannend, maar blijf ook zo dicht mogelijk bij de waarheid.

“Er zijn gespecialiseerde bureau’s die dit soort ‘vertalingen’ uitstekend kunnen maken”. Dat klopt, want u bevindt zich op de website van een van die bureaus.

Jos Cuijpers, Geld verdienen met erfgoed, Alphen aan de Maas: Uitgeverij Veerhuis 2012, 79 p., € 29,95, ISBN 978–90–8730–039–5.