Schrijft over geschiedenis en religie
 

Geschiedenis Breda en omstreken

omslag-laurens-web

Laurens Ziekenhuis

De geschiedenis van de ziekenhuiszorg in Breda tijdens de twintigste eeuw geschetst aan de hand van het Laurensziekenhuis. Hoe het van een modern ‘gesticht’ een ziekenhuis werd en waarom het ondanks zijn goede reputatie toch verdween.

St. Laurens. Van gesticht tot ziekenhuis (Breda: Stichting Laurensfonds i.s.m. uitgeverij Hollaers van Elkerzee BV, 2008) 176 p. € 19,95. Isbn 978-90-78199-10-6

maskers-lichten

Chassé Theater

De geschiedenis van de Vrienden van het Chassé Theater in Breda en zijn voorganger Concordia, verteld in drie biografische schetsen. Van de vrijmetselaar die in het verzuilende Breda de eendracht probeerde te bewaren door een podium voor alle gezindten op te richten. Van de dissidente katholiek die het carnaval voor Breda redde. En van de man die de schouwburg Concordia op de kaart van cultureel Nederland zette.

Maskers lichten. 125 jaar Vrienden van Concordia/Chassé Theater, Breda: Vrienden van Chassé i.s.m. Hollaers van Elkerzee B.V., 40 p., ISBN 9078199032

Via Breda web

Industrie

Een inventarisatie van industrieel erfgoed in het gebied ten noorden van het station van Breda. Vervaardigd in opdracht van de gemeente Breda in verband met de herontwikkeling van het gebied.

Doel was een overzicht te vervaardigen die zowel voor het publiek als voor beleidsmakers vlot leesbaar is zodat alle betrokkenen zich een oordeel kunnen vormen over behoud, hergebruik of sloop van industrieel erfgoed. Een inleiding schetst de politieke en economische context van het ontstaan van het industriegebied.

Henk Muntjewerff, Industrieel erfgoed in Via Breda. Een factor van belang. Met een inleiding van Jan Brouwers. Gemeente Breda, ErfgoedReeks Breda 3. (Breda: Bureau Cultureel Erfgoed, Directie Ruimtelijke Ontwikkeling, Gemeente Breda, 2008) 80 p. Isbn 978-90-8875-008-3

Omslag wonderen

Wonderen

Erfgoed bestaat niet alleen uit gebouwen en voorwerpen, maar ook uit verhalen. In deze wandelroute worden de verhalen verteld achter kerken en beelden in Breda, bestaande en verdwenen. De route voert ook langs de buitenplaatsen van het Breda’s Museum in de Grote Kerk, het Begijnhof en het Holland Casino, vroeger de kapel van het klooster van de Norbertinessen. Zo krijgt de wandelaar een indruk van de geschiedenis van het katholieke geloof in Breda.

Wonderen van Breda. Een rondwandeling langs zes bedevaartsplaatsen (Breda: Hollaers van Elkerzee BV, 2008) Isbn 978-90-78199-09-0.