Tussen 1955 en 1981 nam de jeugd het heft in handen. Voordien betekende jong zijn: braaf in de wachtkamer van de wereld van de volwassenen zitten. Maar vanaf 1955 breekt de jeugd uit dit traditionele patroon en gaat op zoek naar een eigen cultuur.
‘Jong in Breda’, dat op 23 maart verscheen, beschrijft deze veranderingen. Het boek, geschreven door Janine van de Casteel, Benno Kegge en Vroukje Muntjewerff, begint bij de geboorte van de honderdduizendste inwoner. De snelle groei van het aantal inwoners maakte het provinciestadje dat Breda toen was bevattelijk voor de grote culturele veranderingen van de jaren zestig.
Het boek eindigt in 1981. Geen mooi afgerond jaartal, maar wel een jaar waarin voor het laatst een botsing plaatsvond tussen het gezag en de nieuwe samenleving waarin de jeugd haar plaats had opgeëist en waarin gezag niet meer vanzelfsprekend was. Angst voor rellen tijdens het bezoek dat koningin Beatrix op 30 april 1981 bracht, leidde tot draconische maatregelen waarbij vele onschuldige jongeren werden opgepakt.
Janine van de Casteel, Benno Kegge en Vroukje Muntjewerff, Jong in Breda. Jongeren in veranderende tijden en hoe zij mee veranderden, Breda: Hollaers van Elkerzee, 2013, 256 p. Isbn 978–90–78199–25–0.
Gepubliceerd 25 maart 2013 op De Oranjeboom