De heren van Zijne Heiligheid en een lege stoel

Gepubliceerd op katholiek.nl

Het is alweer meer dan honderd dagen geleden dat paus Franciscus werd gekozen, maar nog steeds wordt alles wat hij doet onder een vergrootglas gelegd. Onlangs verscheen ook in de Nederlandse media het bericht dat hij de Heren van Zijne Heiligheid (Gentiloumini di Sua Santità) de deur had gewezen.

Bron van het artikel was een bericht in de Corriere della Sera. Onduidelijk is waar de informatie in dit artikel vandaan komt.

De National Catholic Reporter (NCR) nam contact op met de woordvoerder van het Vaticaan, die ontkende dat de Heren van Zijne Heiligheid waren afgeschaft. Hij sloot overigens niet uit dat de kwestie aan de orde zal komen in het kader van de hervorming van de curie.

In hetzelfde artikel in de NCR werd de betekenis gerelativeerd van de afwezigheid van de paus bij het concert dat op 22 juni te zijner ere werd gegeven. Hij had het te druk, zo liet zijn woordvoerder weten.

Meteen werd er gespeculeerd over een statement dat de paus hiermee had willen afgeven en gingen foto’s van zijn lege stoel de wereld rond. Franciscus zou gezegd hebben dat hij geen ‘renaissancepaus’ was. Deze pausen gaven veel geld uit aan allerlei vormen van kunst in plaats van zich om hun herderlijke taken te bekommeren.

Maar bij nader inzien had Franciscus inderdaad iets dringends te doen: alle nuntii, de ambassadeurs van het Vaticaan, waren in Rome. De enige gelegenheid om ze te ontmoeten was op de avond van het concert. Daarna vertrokken ze weer naar hun standplaatsen. Dat Franciscus zijn vertegenwoordigers in de wereld wilde leren kennen, is niet zo vreemd. Maar inderdaad: een renaissancepaus zou de prioriteiten anders hebben gelegd.

Lees het artikel van John L. Allen.

Scroll naar boven