Het verhaal achter het gebouw

Zoek het verhaal achter het gebouw. Die boodschap van Vincent Taapken, die hij donderdagavond 17 januari in Electron verkondigde, gaat er bij een historicus natuurlijk in als koek. Op die manier omzeil je de vraag of een gebouw al dan niet mooi is en of het op grond van die waardering behouden moet blijven. Zelfs als het lelijk is, zit er een verhaal aan vast.

Bij Taapken is het ‘authenticiteit, bestaande waarden en historisch perspectief‘ geen plichtmatige knieval voor erfgoed – omdat die waarden nu eenmaal moeten worden meegenomen, maar een wezenlijk onderdeel van zijn visie.

Vandaar ook zijn laatste vraag tijdens zijn betoog: wat is het verhaal van gebouw waar we nu zijn? Het is een ingewikkeld verhaal. Het bedrijf Electron was nauw verbonden met de naastgelegen Machinefabriek Breda en verzorgde de elektrische installaties van het bedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Electron ook dergelijke installaties aan op vliegvelden van de Duitse luchtmacht. In 1958 brandden de werkplaatsen van Electron af; het huidige gebouw werd in 1959 in gebruik genomen. Het gaat om de productiehallen en om het kantoor.

De volgende tekst over de Machinefabriek Breda en Electron is van Henk Muntjewerff en afkomstig uit de publicatie Industrieel erfgoed in ViaBreda. Een factor van belang. Gemeente Breda, ErfgoedReeks Breda 3, Breda: 2005. Verkrijgbaar bij Boekhandel Van Kemenade en Hollaers.

Naar de tekst

 

Over Vincent Taapken: www.newindustry.nl

Scroll naar boven